a- Pienennä tekstiä
100 % Palauta teksti normaalikokoon
A+ Suurenna tekstiä

1. Valmistautuminen näytteenottoon

Valmistaudu hoitoyksikkösi ohjeistuksen mukaan. Monet tekijät, kuten ruokailu, kahvi, alkoholi, tupakka ja ruumiillinen rasitus, vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin.

Jos et ole saanut erityisiä ohjeita, vältä

  • alkoholia ja kovaa ruumiillista rasitusta näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana
  • tupakointia tunti ennen näytteenottoa.

Tarvikkeet kotona otettavia näytteitä varten voit tarvittaessa hakea lähimmästä ISLABin näytteenottopisteestä. On tärkeää, että käytät hoitoyksiköstä tai laboratoriosta annettua näyteastiaa.

Ota näytteenottoon mukaan Kela-kortti tai jokin muu henkilötunnuksen sisältävä henkilökortti.

2. Näytteenottoon saapuminen

Suosittelemme maskin käyttöä laboratoriossa asioidessasi, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita.

Saavu näytteenottoon n. 15 min ennen varattua aikaa verenkierron tasaamiseksi. Riisu päällysvaatteet valmiiksi ja ota Kela-kortti esille.

Jos olet varannut ajan näytteenottoon, sinut kutsutaan näytteenottoon vuoronumerolla, jonka sait ajanvarauksen yhteydessä. Sinut kutsutaan 10 min sisällä varatusta ajasta.

Jos näytteenottopiste palvelee ilman ajanvarausta, ja sinulla ei ole varattua aikaa, ota vuoronumero. Silloin sinua palvellaan vuoronumeron mukaisessa järjestyksessä. Varmista näytteenottopistekohtaiset ohjeistukset.

Näytteenotoissa on yleensä ruuhkaa klo 7–9 välisenä aikana. Vältä tätä aikaa, jos tutkimus ei vaadi paastoa tai aamunäytteenottoa.

3. Näytteenotossa

Näytteenotossa laboratoriolähetteesi etsitään Kela- tai henkilökorttisi viivakoodin avulla. Sinua pyydetään myös kertomaan henkilötietosi. Näin varmistamme, että tiedot ovat oikein.

Laboratoriotutkimusten tulokset saat lähetteen tehneestä hoitoyksiköstä. Hoitoyksikkösi vastaa jatkohoidoista. Tulokset siirtyvät Omakanta-palveluun hoitoyksikön kautta.

Asiointi yksityislääkärin lähetteellä

Jos asioit yksityislääkärin lähetteellä eikä lääkäriasemalla ole sopimusta ISLABin kanssa, maksat tutkimukset itse. Tutkimusvalikoima on silloin hiukan rajattu. Katso lisää ohjeesta Itse maksavien asiakkaiden laboratoriotutkimukset.

Kun maksat tutkimukset itse, tutkimustulokset lähetetään aina sinulle itsellesi. Jos annat suostumuksen ja lähetteessä on hoitavan lääkärin yhteystiedot, toimitamme tulokset myös lääkärille.
 

Itse maksavien asiakkaiden laboratoriotutkimukset

Etkö löytänyt etsimääsi? Tarvitsetko apua?

Potilasasiakkaiden neuvonta (ei ajanvarausta)
044 457 0740
arkisin klo 7.30–15

asiakasneuvonta@islab.fi