a- Pienennä tekstiä
100 % Palauta teksti normaalikokoon
A+ Suurenna tekstiä

Näytteenottoon tarvitaan aina lähete

Näytteenottoa varten tarvitset aina hoitoyksikkösi tekemän laboratoriolähetteen.

Jos tarvitset lisätietoa tutkimuspyynnöistä tai tutkimuksiin valmistautumisesta, ota yhteyttä omaan hoitoyksikköösi. Tulokset laboratoriotutkimuksista antaa aina lähetteen tehnyt yksikkö.

Jos tarvitset apua laboratoriossa asioimisessa, voit soittaa neuvontapalveluumme  044 457 0740 arkisin klo 7.30–15.
 

Asiointi yksityislääkärin lähetteellä

Jos asioit yksityislääkärin lähetteellä eikä lääkäriasemalla ole sopimusta ISLABin kanssa, maksat tutkimukset itse. Tutkimusvalikoima on tällöin hiukan rajattu. Katso lisää ohjeesta Itse maksavien asiakkaiden laboratoriotutkimukset. Tutkimustulokset lähetetään aina potilaalle itselleen. Jos potilas antaa suostumuksen ja lähetteessä on hoitavan lääkärin yhteystiedot, tulokset toimitetaan myös lääkärille.
 

Itse maksavien asiakkaiden laboratoriotutkimukset

1. Valmistautuminen näytteenottoon 

Valmistaudu hoitoyksikkösi ohjeistuksen mukaan. Monet tekijät, kuten ruokailu, kahvi, alkoholi, tupakka ja ruumiillinen rasitus, vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin.  

Jos et ole saanut erityisiä ohjeita, vältä 

  • alkoholia ja kovaa ruumiillista rasitusta näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana 
  • tupakointia tunti ennen näytteenottoa.  

Tarvikkeet kotinäytteenottoa varten voit tarvittaessa noutaa lähimmästä näytteenottopisteestämme. On tärkeää, että käytössä on hoitoyksiköstä tai laboratoriosta annettu näyteastia.  

Ota mukaan Kela-kortti tai jokin muu henkilötunnuksen sisältävä henkilökortti. 

2. Näytteenottoon saapuminen 

Saavu näytteenottoon n. 15 min ennen varattua aikaa verenkierron tasaamiseksi. Sinut kutsutaan näytteenottoon ajanvarauksesta samallasi vuoronumerolla 10 min sisällä varatusta ajasta. 

Jos näytteenottopiste palvelee ilman ajanvarausta etkä ole varannut aikaa, ota vuoronumero. Tällöin sinua palvellaan vuoronumeron mukaisessa järjestyksessä. Varmista näytteenottopistekohtaiset ohjeistukset. Näytteenotoissa on yleensä ruuhkaa klo 7–9 välisenä aikana. Vältä tätä aikaa, ellei tutkimus vaadi paastoa. 

Odottaessasi näytteenottoa riisu päällysvaatteet valmiiksi ja ota Kela-kortti esille. 

 

3. Näytteenotossa

Näytteenotossa laboratoriolähetteesi etsitään Kela- tai henkilökorttisi viivakoodin avulla. Sinua pyydetään myös kertomaan henkilötietosi, jotta voimme varmistaa tietojen oikeellisuuden.   

Laboratoriotulokset saat lähetteen tehneestä hoitoyksiköstä, joka vastaa jatkohoidoista. Tulokset siirtyvät Omakanta-palveluun hoitoyksikön kautta.