a- Pienennä tekstiä
100 % Palauta teksti normaalikokoon
A+ Suurenna tekstiä

Kliininen mikrobiologia

Kliinisessä mikrobiologiassa tehdään laboratoriotutkimuksia, jotka tukevat bakteerien, virusten, sienten ja parasiittien aiheuttamien infektiotautien sekä immuunisairauksien diagnostiikkaa. Lisäksi annetaan edellä mainittuun diagnostiikkaan liittyviä kliinisiä konsultaatioita ja toimitaan kiinteässä yhteistyössä mm. alueen infektiolääkäreiden kanssa. Kliinisen mikrobiologian erikoisalan tutkimuksia tehdään laajasti Kuopion, Joensuun ja Mikkelin keskuslaboratoriossa. Savonlinnan keskuslaboratoriossa sekä Iisalmen, Varkauden ja Pieksämäen sairaalalaboratorioissa tehdään lähinnä kiireellisiä mikrobiologisia tutkimuksia. ISLAB toimii myös valvovana laboratoriona useille nopeaa potilashoitoa tukeville toimintayksiköille. 

Kliinisen mikrobiologian yhteystiedot

Kliininen kemia

Kliinisen kemian tuotantoon kuuluvat kemian ja immunokemian tutkimukset. Valikoimasta löytyvät mm. entsyymit, elektrolyytit, aineenvaihduntatuotteet, proteiinit, hormonit, kasvainmerkkiaineet, lääkeaineet ja huumausaineseulonta. Lisäksi valikoimaan kuuluvat verikaasu- ja vieritestitutkimukset sekä eriteanalytiikka. Tuotanto kattaa useita erikoiskemian laboratoriolaitteistoilla tehtäviä tutkimuksia. Analytiikkaa tuotetaan ympärivuorokautisesti Kuopion (Puijo), Joensuun, Mikkelin ja Savonlinnan sairaalalaboratorioissa. Lisäksi analytiikkaa tuotetaan Iisalmen, Pieksämäen ja Varkauden sairaalalaboratorioissa sekä pienellä valikoimalla useissa terveyskeskuslaboratorioissa. 

Kliinisen kemian yhteystiedot

Hematologia

 ISLABin hematologian automatisoituun tuotantoon kuuluvat verenkuvatutkimukset, yleisimmät hyytymistutkimukset ja antikoagulaatiohoidon seurantatutkimukset. Sairaalalaboratorioiden verikeskukset tekevät verensiirtoja edeltävät sopivuustutkimukset sekä varastoivat ja jakelevat verivalmisteita. Kuopion Puijon laboratoriossa tehdään hematologian alan erikoistutkimuksia, kuten luuytimen morfologisia ja virtaussytometrisia tutkimuksia. Näitä käytetään mm. leukemioiden diagnosointiin, luokitteluun ja hoidon seurantaan. Puijon laboratoriossa on lisäksi kantasolulaboratorio, jossa käsitellään ja varastoidaan autologiseen kantasolujen siirtoon käytettäviä solusiirteitä. Erikoislääkärit antavat hematologian alaan kuuluvista tutkimuksista ja valmisteista kliinisiä konsultaatioita potilaita hoitaville lääkäreille.  

Hematologian yhteystiedot

Genetiikka 

ISLABin genetiikan laboratoriossa tehdään syto- ja molekyyligeneettisiä tutkimuksia synnynnäisiin geneettisiin sairauksiin ja syöpätauteihin, erityisesti hematologisiin tauteihin liittyen. Synnynnäiset tutkimukset sisältävät myös sikiödiagnostisia tutkimuksia. Laboratorio toimii yhteistyössä muiden erikoisalojen (esim. perinnöllisyyslääkärit, hematologit ja patologit) kanssa.  

Genetiikan yhteystiedot

IVF-laboratorio

IVF-laboratorio työskentelee yhteistyössä KYS:n naistenpoliklinikan lisääntymislääketieteen yksikön kanssa kudoslaitoksena, jonka toimintaa valvoo Fimea. Laboratoriossa käsitellään ja varastoidaan hedelmöityshoitoihin käytettäviä sukusoluja ja alkioita sekä tehdään hedelmällisyyden arviointiin liittyvää siemennesteanalytiikkaa. 

IVF-laboratorion yhteystiedot

Terveydenhuollon ammattilaisten neuvontapalvelu

Terveydenhuollon ammattilaisten neuvonta
044 457 0742
arkisin klo 7.30–15

asiakasneuvonta@islab.fi