a- Pienennä tekstiä
100 % Palauta teksti normaalikokoon
A+ Suurenna tekstiä

Miksi?

Suolistosyöpä eli paksu- tai peräsuolen syöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa. Vuosittain suolistosyöpä todetaan noin 3 500 henkilöllä. Seulonnalla pyritään löytämään suolistosyöpä varhain, jotta hoitotulokset ja syövän ennuste olisivat parempia.

Suolistosyövän seulonta perustuu testiin, jolla etsitään piilevää verta ulosteesta. Suoliston kasvain voi vuotaa alkuvaiheessa hieman verta. Seulonnalla voidaan havaita veri ulosteessa ennen kuin se näkyy paljaalla silmällä.

Näyteputkia telineessään.

Käsi, jossa on sininen kumihanska, ottaa näytteenottoputkea telineestä.

Kenelle?

Vuonna 2024 suolistosyövän seulontaan kutsutaan 60–70-vuotiaat, joiden syntymävuosi on 1954, 1956, 1958, 1960, 1962 tai 1964. Jatkossa seulonta laajenee ikäryhmittäin koskemaan kaikkia 56–74-vuotiaita. Seulontakutsu lähetetään näille ikäryhmille kahden vuoden välein, koska suoliston tilanne voi muuttua vuosien varrella.

Kutsuja lähetetään porrastetusti koko kalenterivuoden ajan. Seulonta on osa hyvinvointialueen terveydenhuoltoa, ja siihen osallistuminen on maksutonta.

ISLAB laboratoriokeskus saa tiedon seulontaan kutsuttavista Suomen Syöpärekisterin Joukkotarkastusrekisteristä. Kutsukirjettä ei voida lähettää henkilöille, joilla on voimassa oleva turvakielto, joten heidän tulee ottaa yhteyttä ISLAB laboratoriokeskuksen neuvontapalveluun (p. 044 457 0740 arkisin klo 7.30–15) sopiakseen seulonnasta.
 

Täältä löydät vuosittain kutsuttavat ikäryhmät

Miten?

Saat kutsukirjeen kotiosoitteeseesi. Kutsun mukana on ohjeet ulostenäytteen ottamista varten sekä näytteenottovälineet. Lisäksi sinun tulee täyttää esitietolomake kutsun mukana tulevalle paperilomakkeelle tai sähköisesti osoitteessa seula.hus.fi. Osallistuminen ei maksa sinulle mitään.

  • Näyte otetaan itse kotona sivelemällä testitikkua ulosteessa (katso video-ohje sekä kuvallinen näytteenotto-ohje).
  • Näyte palautetaan kutsun mukana tulevassa palautuskuoressa postitse laboratorioon tutkittavaksi. Postimaksu on maksettu valmiiksi.
  • Testitulos ilmoitetaan henkilökohtaisella kirjeellä kuukauden kuluessa näytteen palauttamisesta.

Kaikki kutsun saaneet voivat osallistua seulontaan. Mikään sairaus tai lääke ei ole este osallistumiselle. Paastoaminen tai lääkkeiden tauottaminen ei ole tarpeen. Ulostenäytteen voi ottaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Paljon näyteputkia vaaleanpunaisilla korkeilla.

Uuden näytteenottopaketin tilaaminen

Jos tarvitset uuden näytteenottopaketin, saat tilattua sen kätevimmin osoitteesta seula.hus.fi. Käyttäjätunnus on IL-alkuinen kirjain-numeroyhdistelmä (näytetunniste), jonka löydät aiemmin saamasi kutsukirjeen viivakooditarrasta. Salasana on henkilötunnuksesi kuusi ensimmäistä numeroa.

Jos et tiedä näytetunnistettasi, voit tilata uuden näytteenottopaketin puhelimitse ISLAB laboratoriokeskuksen neuvontapalvelusta p. 044 457 0740 arkisin klo 7.30–15.

Seulonnan tulos

Testitulos ilmoitetaan henkilökohtaisella kirjeellä kuukauden kuluessa siitä, kun olet lähettänyt näytteen. Laboratorio ei anna tuloksia puhelimitse eivätkä ne siirry Kanta-palveluihin.

Seulonnassa etsitään piilevää verta ulosteesta.

  • Negatiivinen eli normaali tulos tarkoittaa, että ulosteesta ei löytynyt verta. Tällöin seuraava seulontakutsu lähetetään kahden vuoden kuluttua.
  • Positiivinen tulos tarkoittaa, että ulosteessa on piilevää verta. Noin viidellä henkilöllä sadasta testitulos on positiivinen, ja he pääsevät tarvittaviin jatkotutkimuksiin. Tuloskirjeessä on hyvinvointialueesi seulontahoitajan yhteystiedot. Seulontahoitaja voi olla yhteydessä jo ennen kirjeen tuloa. Seulontahoitaja tekee lähetteen jatkotutkimuksiin ja antaa ohjeet jatkoa varten.

Jos ulosteessa havaitaan piilevää verta, se johtuu yleensä muista syistä kuin syövästä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi peräpukamat, suoliston tulehdukset tai hyvänlaatuiset kasvaimet. Syyn selvittämiseksi tehdään useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia. Tarkempaa tietoa tähystyksestä ja siihen valmistautumisesta antaa hyvinvointialueesi seulontahoitaja.

 
Seulontahoitajien yhteystiedot

Etelä-Savo:

Pohjois-Savo: 044 717 4991 (ma–to klo 10–14, pe klo 9–11)

 

Tietojen kokoaminen Suomen Syöpärekisterin Joukkotarkastusrekisteriin

ISLAB laboratoriokeskus välittää yhteenvedon tekemistään suolistosyövän seulontatutkimuksista Suomen Syöpärekisterin Joukkotarkastusrekisteriin, jonne kerätään tiedot koko Suomen joukkotarkastustoiminnasta. Tietojen kokoaminen perustuu lakiin. Lisäksi ISLAB laboratoriokeskus toimittaa palvelun tilanneelle hyvinvointialueelle yhteenvedon seulontatutkimuksista. Kenenkään henkilökohtaisia tutkimustuloksia ei ilmoiteta hyvinvointialueille annettavassa yhteenvedossa.

Etkö löytänyt etsimääsi? Tarvitsetko apua?

Potilasasiakkaiden neuvonta (ei ajanvarausta)
044 457 0740
arkisin klo 7.30–15

asiakasneuvonta@islab.fi