a- Pienennä tekstiä
100 % Palauta teksti normaalikokoon
A+ Suurenna tekstiä
Naispuolinen työntekijä asettaa kiristyssidettä miespuoliselle asiakkaalle näytteenottohuoneessa.

Potilaan kotiuttaminen erikoissairaanhoidosta ja pyyntöjen tekeminen 

Jos kotikunnan perusterveydenterveydenhoidon yksikkö jatkaa potilaan hoitoa ja huolehtii laboratoriopyyntöjen tekemisestä erikoissairaanhoidosta kotiuttamisen jälkeen, ohjatkaa potilas menemään ensin omaan perusterveydenhoidon yksikköön, ei laboratorioon. Perusterveydenhoidon yksikkö ohjaa potilaan laboratorioon tarvittavat tutkimukset tilattuaan. Näin yhdessä varmistamme, että potilaalle ei tule turhaa laboratoriokäyntiä eikä hänen tarvitse odottaa pyynnön saamista järjestelmään. 

Käsi, jossa on sininen kumihanska, ottaa näytteenottoputkea telineestä.

Ulkomaalaisten henkilöiden laboratoriopyynnöt 

Kun lähetätte väliaikaisella henkilötunnuksella olevan potilaan näytteenottoon, antakaa hänelle mukaan laboratoriolähete, jossa on kirjattuna se nimi ja henkilötunnus, jolle olette pyynnöt tehneet. Lisäksi lähetteeseen on hyvä laittaa pyydetyt tutkimukset. Tämä avulla voimme varmistua, että otamme laboratoriojärjestelmästä oikean henkilön pyynnöt ja tulokset menevät oikealle henkilölle. Ilman tietoa henkilötunnuksesta näytteitä ei voida ottaa. Laboratoriotietojärjestelmäämme siirtyvät kaikki ISLABin alueella tehdyt pyynnöt. Sieltä on löytynyt mm. kolme samannimistä henkilöä, joilla on sama syntymäpäivä, mutta eri henkilötunnuksen loppuosa. Ilman lähetettä ja juuri tuon henkilölle annetun henkilötunnuksen loppuosaa, emme voi ottaa näytteitä. 

Naispuolinen työntekijä avaa näyterasiaa.

Potilaan valinnanvapaus

Valinnanvapauden perusteella potilas voi valita terveydenhuollon yksikkönsä. Laboratorioon tarvitaan kuitenkin aina lähete, jonka terveydenhuollon yksikkö tekee. Vastaukset menevät lähetteen tehneeseen hoitoyksikköön. ISLAB ei pysty käsittelemään maksusitoumuksia. 

Vaaleanpunaista ainetta astiassa.

Yksityislääkärin tai yksityisen työterveyshuollon lähetteellä palveltavat potilaat

Palvelemme potilaita myös silloin, kun he ovat käyneet yksityislääkärillä tai yksityisessä työterveyshuollossa, joilla ei ole sähköistä tiedonsiirtoyhteyttä laboratorioomme. Tätä varten tarvitsemme aina paperisen lähetteen, jonka potilas tuo mukanaan näytteenottoon. Ilman lääkärin lähetettä emme ota näytteitä. 

Jos lääkärillä, lääkäriasemalla tai työterveyshuollolla on sopimus kanssamme ja lääkärikeskus maksaa käynnin ja tutkimukset, lähetteessä täytyy olla sopimusnumero (Z- tai A-alkuinen koodi). Käytössä on tällöin koko tutkimusvalikoimamme. Tulokset toimitetaan sopimusasiakkaallemme. 

Jos sopimusta tai koodia ei ole, potilas maksaa tutkimukset itse. Tutkimusvalikoima on tällöin hiukan rajattu. Katso lisää ohjeesta Itse maksavien asiakkaiden laboratoriotutkimukset. Tutkimustulokset lähetetään aina potilaalle itselleen. Jos potilas antaa suostumuksen ja lähetteessä on hoitavan lääkärin yhteystiedot, tulokset toimitetaan myös lääkärille.  

Itse maksavien asiakkaiden laboratoriotutkimukset