Olen Laura Bollström, mutta minut tunnetaan paremmin Hinninä, joka on toinen nimeni. Kotoisin olen Pohjois-Savosta, pieneltä Lapinlahteen kuuluvalta kylältä, Nerkoolta. Tällä hetkellä työskentelen Joensuun keskuslaboratoriossa toisena osastonhoitajana. Vastuualueisiini kuuluvat muun muassa kliininen kemia, Joensuun keskussairaalan, Tikkamäen näytteenotto ja toimistopalvelut.
Olen aina ollut kiinnostunut luonnontieteistä kuten biologiasta. Minulla on ollut aina myös taipumus uppoutua minua kiinnostaviin asioihin syvällisesti ja analysoida niitä. Kuvataidelukion opintojen jälkeen minulla oli toiveena päästä lukemaan psykologiaa yliopistoon. Kakkosvaihtoehdoksi valikoitui opinto-ohjaajan ehdotuksesta bioanalyytikon opinnot Kuopiossa. Kuopioon muutto alkoi lopulta tuntua mielekkäämmältä vaihtoehdolta ja hakeuduin syksyllä bioanalytiikan opintojen pariin.
Valmistuin bioanalyytikoksi joulukuussa 2016, jonka jälkeen olen työskennellyt erilaisissa tehtävissä ISLABin eri yksiköissä. Opintojen jälkeen muutin Iisalmeen ja aloitin työt Iisalmen sairaalan laboratoriossa. Iisalmessa työskennellessäni myös Lapinlahden laboratorion toiminta tuli tutuksi.
Vuoden 2018 syksyllä minua kuitenkin kutsuivat yliopisto-opinnot Kuopiossa. Terveystieteiden opinnoissa suuntauksenani oli hoitotyön johtaminen ja sivuaineenani työ- ja organisaatiopsykologia. Opiskelun ohella tein ensin osa-aikatöitä muutaman kuukauden Savotalolla Kuopiossa. Pian siirryin kuitenkin Puijolle päivystyslaboratorioon hematologian puolelle. Veren sivelyvalmisteiden mikroskopoinnista eli diffauksesta pidin erityisesti. Sitä kaipaan toisinaan edelleen laboratoriohoitajan työtehtävistä.
Opiskelun ja työuran jatkuminen Pohjois-Karjalassa
Keskussairaalaharjoitteluista tuttuun Joensuun keskuslaboratorioon haettiin laboratoriohoitajaa ja kiinnostuin siitä. Joensuu sopi hyvin haaveisiini pedagogisten opintojen suorittamisen sekä muun elämäntilanteeni kannalta. Niinpä pakkasin taas kimpsuni ja kampsuni ja suuntasin Pohjois-Karjalaan.
Eipä aikaakaan, kun Joensuussa keskuslaboratoriossa tuli hakuun apulaisosastonhoitajan toimi. Esihenkilötyötä opiskelleena päätin hakea tehtävää. Aloitin apulaisosastonhoitajan tehtävissä maaliskuussa 2022. Vuoden 2023 lopulla tulikin sitten silloisen esihenkilöni osastonhoitajan virka hakuun. Olin saanut terveystieteiden maisterin paperit ja aikuisopettajan pedagogiset opinnot valmiiksi apulaisosastonhoitajana työskennellessäni, joten hakeminen oli siltä osin mahdollista.
Osastonhoitajan viran hakemista harkitsin pidempään. Tiesin, että työ on vaativa monin tavoin ja siihen liittyy suuri vastuu ja suuri työmäärä. Huomasin taas kuitenkin rustaavani ISLABille työhakemusta. Minut valittiinkin vuoden 2024 helmikuun alusta alkaen osastonhoitajan virkaan.
Osastonhoitajan työssä on pidettävä monia lankoja käsissään
Osastonhoitajan työssä haasteellisinta on mielestäni se, että täytyy pitää esimerkiksi työntekijöihin, työnorganisointiin, aikatauluihin ja resursseihin liittyviä monia lankoja käsissään ja samalla turvattava päivittäisen toiminnan sujuvuus parhaansa mukaan. Tässä tehtävässä on ollut pakko oppia sietämään ja hyväksymään riittämättömyyden tunteita ja tietynlaista keskeneräisyyttä. Toisaalta työn haasteellisuus myös samalla lisää työn mielekkyyttä ja pitää mielenkiintoa yllä. Voin vaikuttaa omaan työntekooni delegoimalla, priorisoimalla ja aikatauluttamalla tehtäviäni. Suurimpana voimavarana ovat onnistumisen kokemukset ja työntekijöiltä saatu positiivinen palaute. Myös työnantajalta, esimerkiksi kollegoilta, saatu tuki, on ollut tärkeää uutena osastonhoitajana.
Vapaa-ajalla liikunta esimerkiksi juoksu ja hiihto tuovat arkeeni energiaa. Palautumaan minua auttavat muun muassa jooga, äänikirjat, luonnossa liikkuminen sekä viherkasveista muodostuvan kotiviidakkoni hoito.
Työhön liittyen tulevaisuuden unelmana on kehittyä lähiesihenkilötyössä. Uran suhteen olen tällä hetkellä tyytyväinen tehtävässäni, jossa minulla on mahdollisuus kehittää itseäni ja oppia uutta.
Hinni Bollström, Joensuun keskuslaboratorion osastonhoitaja