a- Pienennä tekstiä
100 % Palauta teksti normaalikokoon
A+ Suurenna tekstiä

 

ISLABin voimassa olevan strategian mukaan innostumme, uudistumme ja toimimme yhdessä. Uudistuminen tarkoittaa kehittymistä eli muutosten tekemistä, uuden oppimista ja entisestä pois oppimista.

Uudistumista ei tehdä vain uudistumisen ilosta, vaan muutosten taustalla on aina joku perusteltu syy. Muutostarpeiden aiheuttajat voivat tulla organisaation sisältä tai ulkoa: ne voivat olla globaaleja, kansallisia, alueellisia, organisaatiokohtaisia, työyhteisökohtaisia tai yksilöperusteisia. Organisaation uudistusten taustalla voi olla esimerkiksi uuden tutkimustiedon hyödyntäminen toiminnan vaikuttavuuden parantamiseksi. Uudistusten taustalla voi olla myös toimintaedellytyksissä tapahtuvat muutokset. Esimerkiksi sote-alaa koskeva lainsäädäntö, työ- ja virkaehtosopimukset, muu sääntely, poliittisesti asetetut tavoitteet ja talous asettavat reunaehtoja toiminnallemme ja kiristyessään aiheuttavat meille muutospaineita.

Muutoksen voidaan todeta olevan varmaa ja jatkuvaa nopeasti kehittyvässä toimintaympäristössämme. Kysymys kuuluu, miten kohtaamme muutoksen organisaationa, työyhteisönä ja yksilönä.

Ovatko muutokset meille taakka vai mahdollisuus?

Muutoksen ja muutoskuormituksen sietäminen lienee pitkälti riippuvainen yksilön henkilökohtaisista ominaisuuksista, muutosasenteesta, aiemmista muutoskokemuksista, ajattelumalleista ja henkisistä voimavaroista. Joudumme kaikki joskus mukaan muutoksiin, joita emme itse henkilökohtaisesti kannata, tai jotka muutoin tuntuvat meistä vaikeilta. Yksilön kokema muutoskuormitus voi liittyä muutostarpeeseen eli muutoksen perusteluihin tai muutoksen toteuttamiseen eli muutosprosessiin. Muutos edellyttää meiltä jokaiselta henkilökohtaista kasvua, uuden oppimista ja vanhasta pois oppimista. Muutos voi siis tuntua taakalta, se voi väsyttää ja syödä voimavaroja.

Muutostensietokykyä voi kuitenkin kehittää. Ensin tulee pyrkiä ymmärtämään muutostarpeet: miksi muutosta tehdään ja mitkä ulkoiset tai omasta toiminnasta johtuvat tekijät pakottavat tai kannustavat muutokseen? Muutostarpeen ymmärtämisen jälkeen muutoksen hyväksyminen on helpompaa. Kun muutostarve on ymmärretty ja hyväksytty, on helpompi lähteä mukaan muutoksen toteuttamiseen. Muutoksesta innostunut työntekijä jaksaa varmasti paljon paremmin kuin muutokseen negatiivisesti suhtautuva työntekijä.

Jokainen meistä voi osaltaan pyrkiä muuttamaan muutoskuormitustaan muutosvoimaksi. Muutokset ovat meille mahdollisuus niin organisaation toiminnan kehittämiseen kuin myös henkilökohtaiseen kasvuun.

Muutosvoima johdon ja henkilöstön yhteisenä voimavarana?

Työpaikalla tapahtuvien isojen muutosten onnistuneeseen läpivientiin tarvitaan meitä kaikkia. Myös lainsäädäntö ohjaa meitä siihen suuntaan: henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavat muutokset on käsiteltävä yhteistoiminnassa työnantajan ja henkilöstön tai heidän edustajiensa kanssa. Muutoksen suunnittelussa ja toteuttamisessa mukana oleminen voi parhaimmillaan innostaa ja sitouttaa meidät muutokseen. Yhdessä tekeminen ja avoin valmistelu mahdollistaa erilaisten näkökulmien huomioimisen sekä antaa muutoksen käsittelyyn paremmat mahdollisuudet. Muutoksen suunnittelussa ja toteutuksessa mukanaolo voi poistaa epävarmuutta ja antaa hallinnan tunnetta. Alkuun negatiiviseksi kokemastaan muutoksesta voi myös löytää positiivisia puolia.

Muutosten toteuttamiseen löytyy aina myös vaihtoehtoja, olipa kyse organisaatiotasoisesta tai yksittäistä työntekijää koskevasta muutoksesta. Vaihtoehtoisten ratkaisujen arviointi tapahtuu muutosten yhteistoiminnallisessa suunnittelussa tai esimerkiksi kokeiluihin perustuvassa muutosten toimeenpanossa. Yksilöä koskevien muutosten kohdalla ratkaisuvaihtoehtoja pohditaan työntekijän ja esihenkilön kesken. Tällöin jokaisen työntekijän vastuulla on tuoda esiin omat toiveensa ja näkemyksensä itselleen parhaiten soveltuvista ratkaisuista.

Harvoin olemme tilanteessa, jossa emme itse voi edes osittain vaikuttaa muutoksen lopputulokseen. Jos kaikki tai edes suurin osa meistä lähtee avoimin ja oppivin mielin mukaan muutosten suunnitteluun, valmisteluun ja toteutukseen, on meillä valtava yhteinen muutosvoima käytettävissämme!

Vaikeat ajat muutosvoiman mittarina

”Mulla on unelma siitä, että jokainen ISLABilainen voi olla ylpeä ISLABista ja siitä, että on meillä töissä. Mulla on unelma siitä, että jokainen voi kertoa kaverille, että on muuten kiva mennä töihin. Rakennetaan itse yhdessä se ISLAB, jossa haluamme työskennellä!”

Näin meitä kannusti toimitusjohtaja Elina Felin marraskuun 2024 Hetki yhdessä -henkilöstötilaisuudessa. Tämän unelman eteen meidän on yhdessä tehtävä töitä. Yksi onnistumisen mittari on se, kuinka kohtaamme haastavat muutokset ja selviämme yhdessä vaikeista ajoista.

ISLABin talousarvio 2025 sisältää merkittäviä sopeuttamistoimia alkavalle vuodelle. Sopeuttamistoimet ovat välttämättömiä ja ne perustuvat merkittävään kysynnän ja toimintatuottojen laskuun. Muutokset tehdään kuitenkin harkitusti, pienimmän haitan periaatteella. Muutosten vaihtoehtoja on pohdittu ja omistajien kanssa käytyjen keskustelujen myötä alkuperäisiä esityksiä muutettu. Muutoksiin liittyviä riskejä on arvioitu ja keskustelua muutosten vaikutuksista henkilöstöön on käsitelty yhdessä henkilöstön edustajien kanssa. Muutoksista on tiedotettu yleisesti ja niistä on keskusteltu työyhteisöissä esihenkilöiden johdolla.

Vaikka sopeuttamistoimet tulevat johtamaan henkilöstömäärän laskuun, ei vähennyksiä lähdetä toteuttamaan irtisanomisten kautta vaan esim. eläköitymisten myötä niissä toimipisteissä, joissa työt vähenevät. Lomautuksia, osa-aikaistamisia tai muita heikennyksiä ei tarvitse lähteä suunnittelemaan, mikäli talousarviossa esitetyt muutokset tuottavat odotettua tulosta. Säästöpaineista huolimatta säilytämme myös ISLABin henkilöstöetuudet entisellä tasolla ja uuden palkitsemisohjelman myötä palkitsemismäärärahoja on itseasiassa lisätty. Jatkamme myös strategian mukaisia henkilöstön ja toiminnan kehittämistoimenpiteitä suunnitellusti, emmekä lamaannu säästöpaineiden alle.

ISLABissa haluamme pitää huolta olemassa olevasta henkilöstöstämme. Haasteellisesta taloustilanteesta ja vaikeaksikin koetuista muutoksista huolimatta toivon, että jokainen osaltaan lähtee tavoittelemaan yhteistä unelmaa. Pyri osaltasi huolehtimaan hyvinvoinnistasi, palautumisestasi ja työssä jaksamisesta. Pyri sujuvoittamaan omaa ja työtoverisi työtä. Ole itse hyvä työtoveri muille ja saat varmasti saman kokemuksen vastalahjana. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan ja asenteellaan olla rakentamassa sitä houkuttelevaa ja hyvinvoivaa osaajayhteisöä, joka haluamme olla.

Muistilista muutoskuormituksen hallintaan:

  1. Kohdista voimavarat niihin asioihin, joihin sinulla/työyhteisölläsi on vaikutusmahdollisuuksia.
  2. Etsi tilanteisiin erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja; mikä olisi itsellesi/työyhteisöllesi järkevin?
  3. Kerro toiveesi ääneen esihenkilölle. Mihin suuntaan olisit itse valmis ja halukas kehittymään lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikajänteellä ja voiko työnantaja tukea sinua muutoksessa?
  4. Kysy, jos et ymmärrä muutoksen perusteita.
  5. Kerro mielipiteesi rakentavasti ja anna tilaa myös toisten näkemyksille.
  6. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi sekä oman osaamisen ylläpidosta ja kehittämisestä – näin olet valmis kohtaamaan muutoksia ja jaksat uudistua.

 

Mari Ojalammi
vs. henkilöstöjohtaja
ISLAB hyvinvointiyhtymä