a- Pienennä tekstiä
100 % Palauta teksti normaalikokoon
A+ Suurenna tekstiä

Sote-keskustelujen käynnistyttyä Marjo Heikura ryhtyi pohtimaan, mistä löytyisi parhaat puitteet hedelmöityshoitojen parissa työskentelemiseen. ISLAB tarjosi mahdollisuuden, ja muuttokuorma lähti Pohjois-Karjalasta kohti Kuopiota. Työn tekemisen näkökulmasta taakse ei sen jälkeen ole tarvinnut katsoa.

”Tasokasta laboratoriotyötä erinomaisissa puitteissa”

Marjo Heikura opiskeli Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa bioanalyytikoksi ja suuntasi töihin Helsinkiin, Lastenklinikan laboratorioon. Sieltä tie vei Helsingin yliopistolle, Biotekniikan instituutin neurobiologiseen tutkimusryhmään. Samalla Marjo aloitti biologian yliopisto-opinnot työn ohessa.

Paluumuutettuaan kotiseudulleen hän työskenteli ensin  Itä–Suomen yliopistolla ja valmistuttuaan Pohjois-Karjalan keskussairaalan fertiliteettilaboratoriossa. Marjo huomasi hedelmöityshoitojen parissa työskentelyn olevan motivoivaa ja palkitsevaa, ja sote-keskustelujen käynnistyttyä hän halusi varmistaa mahdollisuutensa pysyä alalla. Koska julkisen terveydenhuollon IVF-hoidot tehdään yliopistosairaaloissa, paras vaihtoehto oli Kuopio ja ISLAB.

”Saan auttaa työssäni ihmisiä isossa ja tärkeässä asiassa”

Nyt 15 vuotta IVF-laboratoriossa biologina työskennellyt Marjo tuntee olevansa kutsumusammatissaan. Laboratoriotyön tekeminen on äärettömän mukavaa, ja mahdollisuus auttaa ihmisiä tärkeässä asiassa on hienoa. Pitkän ja monivaiheisen prosessin onnistunut lopputulos, lapsen saaminen, on asia, josta iloitaan laboratoriossakin.

 

Laboratorioala kehittyy koko ajan, ja Marjo nauttii sen tuomista mahdollisuuksista. Yhtenä isona uutena asiana työhön on tullut vuoden 2021 alussa  aloitetut luovutussukusoluhoidot, eli hoidot luovutetuilla siittiöillä tai munasoluilla. Myös itsellisiä naisia sekä naispareja hoidetaan. Aiemmin näitä hoitoja sai Suomessa vain yksityisiltä klinikoilta.

”Vapaa-ajalla labraihmisen pieteetti näkyy vain leivontaohjeiden noudattamisessa”

Marjo kertookin viihtyneensä ISLABilla aina, eikä alanvaihto ole edes käynyt mielessä. Kehitystyöhön osallistuminen on lähellä sydäntä, paraneehan siinä sekä oma osaaminen että mahdollisuudet palvella asiakkaita vieläkin paremmin. Kun tekemisestä nauttii, pyrkii samalla  tekemään aina parhaansa, ja jopa pikkuisen päälle.

Vapaa-aikanaan Marjo tuulettaa kehoa ja mieltä monipuolisella liikunnalla. Maastopyöräilyssä ja avantouinnissa pystyy nollaamaan ajatukset ja hankkimaan hyvän olon sopivan suurpiirteisellä suorittamisella – tarkkuutta ja täsmällisyyttä vaativan laboratoriotyön aika koittaa taas seuraavana aamuna.