a- Pienennä tekstiä
100 % Palauta teksti normaalikokoon
A+ Suurenna tekstiä

Asiakkaiden toiminnallinen yhdenvertaisuussuunnitelma

Yhdenvertaisuuden toteutuminen asiakaspalvelussa on tärkeä osa ISLABin toimintaperiaatteita.

ISLAB hyvinvointiyhtymän (ISLAB) toiminnallisen yhdenvertaisuussuunnitelman avulla tunnistetaan, ylläpidetään ja kehitetään asiakkaiden yhdenvertaista kohtelua. Yhdenvertaisuussuunnitelmassa kuvataan, miten ISLABissa edistetään asiakkaiden yhdenvertaisuutta, ehkäistään ja puututaan syrjintää ja lisätään osallisuutta. ISLABin toiminnan lähtökohtana on, että erilaiset asiakasryhmät voivat käyttää yhdenvertaisesti palveluja ja että yhdenvertaisuus toteutuu kaikessa toiminnassa. Toiminnallinen yhdenvertaisuussuunnitelma perustuu yhdenvertaisuuslain (1325/2014) 5 §:ään, jossa kuvataan viranomaisen velvollisuudesta arvioida ja edistää yhdenvertaisuutta.

Yhdenvertaisuussuunnitelma

Potilaan oikeudet

Asiakkaat palvellaan ISLABin perusarvojen ja terveydenhuollon eettisten periaatteiden mukaisesti kuuntelemalla ja ammattimaisesti ihmistä kunnioittaen. Potilaalla on oikeus laadukkaaseen ja turvalliseen hoitoon sekä hyvään ja yhdenvertaiseen kohteluun potilaan ihmisarvoa, vakaumusta ja yksityisyyttä kunnioittaen.

Voit antaa meille asiakaspalautetta palvelusta ja toiminnastamme suullisesti tai asiakaspalautekanavan kautta. Suullisesti annetut palautteet kirjataan asiakaspalautekanavaan laboratorion henkilöstön toimesta. Tiettyyn toimipisteeseen kohdistuvat palautteet ohjautuvat yksikön esihenkilön käsiteltäväksi. Palautteen voi antaa nimettömänä. Anna kuitenkin yhteystietosi, jos haluat, että esihenkilö ottaa sinuun yhteyttä palautteen antamisen jälkeen.

Jos olet tyytymätön saamaasi palveluun tai kohteluun, eikä asia selviä asiakaspalautteen antamisen kautta, voit ottaa yhteyttä ISLABin potilasasiayhdyshenkilöön, tai hyvinvointialueesi potilasasiavastaavaan. He neuvovat sinua asian selvittämisessä, ja mahdollisen muistutuksen, kantelun tai potilasvahinkoilmoituksen tekemisessä. Potilasasiayhdyshenkilö ja potilasasiavastaavat ovat puolueettomia neuvoa antaessaan, he toimivat oikeuksiesi edistämiseksi.

Potilasasiayhdyshenkilö Ulla Dunder
Puh. 044 717 8834
potilasasiayhdyshenkilo@islab.fi

Hyvinvointialueiden potilasasiavastaavien yhteystiedot sivulla alempana.

Tässä lyhyesti muistutuksen, kantelun ja potilasvahinkoilmoituksen tekemisestä ja prosessista.

Muistutus

Muistutus tehdään aina kirjallisesti. Lähetä kirje ISLABin kirjaamoon osoitteella: ISLAB hyvinvointiyhtymä, kirjaamo, PL 1700 (Puijonlaaksontie 2), 70211 Kuopio. Laita kuoreen tieto ”muistutus”. Muistutuksen tekemiselle ei ole aikarajaa. Johtava ylilääkäri käsittelee muistutuksen ja hän vastaa siihen aina kirjallisesti. Vastaukseen ei voi hakea muutosta, mutta ollessasi tyytymätön siihen, sinulla on oikeus tehdä kantelu valvovalle viranomaiselle.

Kantelu

Valvovia viranomaisia, joille voit tehdä kantelun ISLABin toiminnasta, ovat Avi (aluehallintovirastot), Valvira (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto), eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri. Valvovat viranomaiset suosittelevat, että ennen kantelun tekemistä, keskustelet hoitopaikassasi saamastasi kohtelusta ja teet tarvittaessa muistutuksen. Valvovat viranomaiset eivät pääsääntöisesti tutki kahta vuotta vanhemmasta asiasta tehtyä kantelua. Kantelun tekemisessä sinua neuvoo oman hyvinvointialueesi potilasasiavastaava. Kantelut ohjautuvat ISLABin ylilääkärin selvitettäväksi valvovalta viranomaiselta. Valvova viranomainen antaa sinulle asiasta ratkaisun/vastauksen saamiensa selvitysten perusteella.

Potilasvahinkoilmoitus

Voit tehdä potilasvahinkoilmoituksen, mikäli hoidossasi on tapahtunut virhe tai epäilet sitä. Vahinkoilmoitus on tehtävä kolmen vuoden kuluessa siitä, kun sait tietää vahingosta tai viimeistään kymmenen vuoden kuluttua tapahtuneesta. Potilasvahinkoilmoitus tehdään potilasvakuutuskeskuksen kautta. Potilasvahinkoilmoituksen tekemisessä sinua neuvoo hyvinvointialueesi potilasasiavastaava. Potilasvahinkoilmoitukset ohjautuvat ISLABin ylilääkärin käsiteltäväksi potilasvakuutuskeskuksesta, joka ratkaisee asian saamiensa selvitysten ja potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella. Potilasvahinkokeskus antaa sinulle ratkaisun asiasta.

Lisätietoa potilaan oikeuksista muualla: