My+® mobiilinäytteenottosovelluksen ansiosta näytteenottokierrot onnistuvat aiempaa tehokkaammin ja mielekkäämmin, mikä on huomattu ISLABilla.
Mobiilinäytteenottoa laajennettiin ISLABissa osastonäytteenotossa vuoden 2024 aikana Iisalmessa, Varkaudessa, Mikkelissä, Joensuussa ja Savonlinnassa.
Prosessi piti sisällään vastuuhenkilöiden ja henkilökunnan perehdytyksen, ohjeistusten laatimisen, laitteiden hankinnan ja käyttöönoton. Mobiilinäytteenotto oli jo aiemmin käytössä päivystysnäytteenotossa Joensuussa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Kuopiossa Puijon päivystyslaboratoriossa. Pieksämällä mobiilinäytteenotto on ollut käytössä osastokierroilla ja päivystysnäytteenotossa jo aiemmin.
Henkilökunnalta saadun palautteen perusteella mobiilinäytteenotolla on ollut positiivinen vaikutus osastokiertoihin sekä päivystysnäytteenottoon:
Yhteisöllisyys
”Aamukierron yhteisöllisyys on parantunut. Apua on helpommin saatavilla ja sellaiset käynnit päivystysnäytteenottajalle vähentyneet, kun osastolla on jo joku näytteenottaja. Kesken kierron voidaan helposti viestiä toisillemme, että missä tarvitaan vielä apua tai jos joku potilas on siirtynyt toiselle osastolle.”
Viestintä
”Pystymme myös viestimään keskenämme kierroilla esimerkiksi kertomalla hankalasuonisesta potilaasta tai siitä, että on lähdössä takaisin laboratorioon.”
Ajantasaisuus
”Näemme kierroilla myös kätevästi työkavereiden etenemisen toisilla osastoilla reaaliajassa, jolloin kokonaistilanteen hallinta paranee ja työskentely on tehokkaampaa.”
”Mobiili sujuvoittaa myös päivystysnäytteenottoa, kun se ilmoittaa äänimerkillä uusista pyynnöistä.”
Potilasturvallisuus
”Kierron aikana tulevat lisäpyynnöt saa tarroitettua suoraan oikeilla tarroilla, eikä tarvitse kirjoitella henkilötunnuksia kaiken maailman lappusille (lisää myös potilasturvallisuutta). Lisäksi sovelluksesta näkyy suoraan oikeat putket.”
”Jos kesken kierron osastolta tulee lisäpyyntöjä, nekin nähdään suoraan mobiilista ja saadaan oikeat tarrat ja kuittaukset näytteille jo osastolla. Näin virheen mahdollisuus pienenee.”
Tehokkuus
”Aamukierron kesto on lyhentynyt. Tämä on parantanut tilannetta myös työpisteissä, kun resurssia on enemmän käytössä.”
”Putkipostilla lähetetyt putket ovat jo valmiiksi kuitattu.”
”Kierroilla näytteet saadaan kuitattua mobiilin avulla oikeille näytteenottoajoille ja hoitoyksikkö näkee myös reaaliajassa, onko näyte otettu.”
Positiivisena muutoksena mobiilinäytteenotosta tulee vähemmän tarrajätettä kuin aiemmin.
Mobiilinäytteenotto tukee varautumista
Mobiilinäytteenottoa voidaan käyttää myös varamenetelmänä esimerkiksi sähkökatkojen aikana polikliinisessa näytteenotossa. Mobiilinäytteenotto on joustavaa, koska laitteiden kanssa pääsee liikkumaan. Vuonna 2025 aikana laajennetaan mobiilinäytteenottoa ISLABin alueen lähilaboratorioihin varautumisen näkökulmasta ja ennakoiden niiden toimipisteiden toimintaa, joissa ei ole käytössä omia kiinteitä tiloja.
Mobiilinäytteenoton uusi toiminnallisuus on tulossa ISLABiin
My+ mobiilinäytteenottosovellukseen tuli vuoden 2025 alussa uusi ominaisuus Potilaan tunnistaminen viivakoodilla. Viivakoodin luku suullisen tunnistamisen lisäksi vähentää virheitä ja lisää potilasturvallisuutta näytteenotossa. Viivakoodi tunnistamista käytettäessä sovellus varmistaa, että potilaan tiedot vastaavat sovelluksen näytöllä olevia tietoja ja ilmoittaa, jos ne eivät täsmää. Tämä toiminnallisuus ei ole vielä ISLABissa käytössä, mutta on tarkoitus ottaa testikäyttöön syksyllä 2025.
Anniina Kokkonen, näytteenotonkoordinaattori
ISLAB