ISLAB uudistui vauhdilla vuoden 2024 aikana – toimintakulut kääntyivät laskuun ja asiakaskokemus parani entisestään
Vuosi 2024 oli ISLAB hyvinvointiyhtymän muutosten vuosi. ISLAB joutui vaikean paikan eteen, kun kysyntä väheni nopeasti kesästä alkaen. Suoritteiden kokonaismäärä oli lopulta lähes 6 % edellisvuotta alhaisempi. Sama ilmiö näkyy muuallakin Suomessa. Kyse ei ole pelkästään hyvinvointialueiden säästöistä. Taustalla on hyvinvointialueiden tavoite lisätä vaikuttavuutta muun muassa päällekkäisiä tutkimuksia vähentämällä ja tutkimuspaketteja tarkastelemalla. Tähtäimessä on pysyvämpi muutos.
Kysynnän laskun myötä toimintatuotot jäivät talousarviovuonna 3,4 miljoonaa euroa alle alkuperäisen talousarvion ja 0,7 miljoonaa alle muutetun talousarvion.
Onneksi olimme varautuneita. Tuottavuusohjelma auttoi meitä selviämään tilanteessa ja erityisesti hyvässä vauhdissa olleet analytiikan muutokset. Muutosten henkilöstövaikutuksia käsiteltiin koko henkilöstön yhteistoimintaneuvotteluissa kevään 2024 aikana. Tilanteen vaatimat henkilöstövähennykset pystyttiin toteuttamaan ilman irtisanomisia, lomautuksia tai osa-aikaistamisia, eli mm. eläköitymisten myötä tai tehtävä- tai työskentelypaikan muutoksin.
Nämä toimet ja kesäkuussa listatut lisäsäästöt alkoivat toden teolla vaikuttaa loppuvuonna 2024. Toimintakulut toteutuivat yli 2,5 miljoonaa euroa alkuperäistä talousarviota pienempinä ja 1,5 miljoona euroa alle muutetun talousarvion. Toimintakulut jäivät hieman alle vuoden 2023 tason, vaikka yhtä aikaa alan työ- ja virkaehtosopimusten muutokset ja inflaatio aiheuttivat merkittävää kustannusten nousupainetta. Kysynnän lasku vaikutti osaltaan jonkin verran alentavasti materiaalikuluihin ja käyttökorvauskustannuksiin. Kysynnän lasku itsessään selittää kuitenkin vain pienen osan suotuisasta kustannuskehityksestä, koska merkittävä osa analytiikan kustannuksista ei vähene samassa suhteessa tuotantomäärän kanssa.
Toimintaympäristön muutos haastaa meitä edelleen jatkamaan uudistumista ja tutkimaan rohkeasti uusia tapoja toimia. Vuoden aikana ISLABissa vietiin eteenpäin mittava määrä toiminnan uudistuksia:
- mobiilinäytteenoton laajentaminen,
- muu preanalytiikan systemaattinen kehittäminen,
- uusien analysaattorien käyttöönotot,
- kemian automaation tulevan kilpailutuksen valmistelu,
- tietojärjestelmäprojektit,
- tietoturvan kehittäminen,
- kustannuslaskenta,
- asianhallinta,
- IVD-asetuksen edellyttämät toimet
- ja lukuisat muut isot harppaukset ja pienet askeleet.
Samalla pyrimme myös löytämään uusia vaikuttavia palveluja, joita voimme tarjota asiakkaillemme. Tästä esimerkkinä suolistosyöpäseulonta, joka laajeni vuoden aikana koko ISLABin alueelle.
Yhteiset haasteet tiivistivät yhteistyötämme alueemme hyvinvointialueiden – eli omistajiemme – kanssa. Omistaja-asiakkaiden asiakaskokemus koheni edelleen ollen erittäin hyvällä tasolla (NPS 75). ISLAB pystyi vuoden aikana hyvin nopeisiin ja vaikuttaviin muutoksiin omistajien tarpeiden mukaisesti. Kehittämisen varaa on vielä kuitenkin terveydenhuollon ammattilaisten asiakaskokemuksessa.
Tulosten perusteella voi ylpeänä todeta, että potilasasiakas on ISLABin toiminnan keskiössä. Potilasasiakkaiden asiakaskokemus on ollut koko ajan erinomaisella tasolla ja siinä onnistuttiin vielä parantamaan kaiken muutoksen keskelläkin.
Mutta yksi asia ei muutu. Se, että ammattilaisiamme tarvitaan joka päivä, joka hetki, alueemme terveydenhuollon osana. Laatu ja luotettavuus ovat asioita, joista emme tingi, ja sen tekevät osaavat islabilaiset, kukin omassa tärkeässä roolissaan.
Henkilöstön hyvinvoinnin kehittämistä jatkettiin laaditun ISLAB-tason suunnitelman mukaisesti sekä työyksiköiden työhyvinvointisuunnitelmien viitoittamana. Kehittämistoimenpiteitä toteutettiin kattavasti mm. työturvallisuuteen, perehdytykseen, muutosjohtamiseen ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksiin. Työhyvinvoinnin mittarina toimivat eNPS ja sairaspoissaolot kehittyivätkin hieman suotuisaan suuntaan, mutta tavoitteiseen on vielä matkaa ja työ jatkuu.
Kiitos ISLABin henkilöstölle jokaisen työpanoksesta, joista rakentuu asiakkaidemme tuntema laadukas ja luotettava ISLAB – alueemme terveydenhuollon tukipilari.
Elina Felin, toimitusjohtaja
ISLAB