a- Pienennä tekstiä
100 % Palauta teksti normaalikokoon
A+ Suurenna tekstiä

Laborantiksi valmistuttuaan Sanja Sorjonen kerrytti työkokemusta niin teollisuusyrityksissä kuin esimerkiksi meijerissä, mutta sairaalalaboratorioon pääsy oli pitkään tavoitteena. Bioanalyytikkokoulutukseen pääsyn myötä Sanjalle avautui mahdollisuus laboranttitöihin ISLABissa, ja nyt arki rullaa opiskelua ja työntekoa sujuvasti yhdistelemällä.

Sanja Sorjonen
Sanja Sorjonen, bioanalyytikoksi opiskeleva sairaalalaborantti

Teollisuuslaboratorioista bioanalyytikkokoulutukseen

Sanja Sorjonen kiinnostui biologiasta ja kemiasta jo yläasteella, joten laboranttiopinnot olivat luonteva valinta ammattiin kouluttautumiselle. Erityyppisten teollisuusyritysten laboratorioissa ympäri Suomea Sanjalla vierähtikin parikymmentä vuotta.

Kesällä 2022 Sanja kiinnostui ISLABin ja Savonia-AMK:n yhdessä järjestämästä bionanalyytikkojen satelliittikoulutuksesta, haki sinne ja pääsi sisään. Samalla avautui kesätyöntekijän pesti ISLABissa, jossa Sanja edelleen tekee liuosten valmistusta, näytteiden lajittelua, erottelua ja muita laborantin töitä.

Jatkuva kehittyminen innostaa ja auttaa jaksamaan

Syksyllä alkanut satelliittikoulutus on ollut Sanjan mielestä hyödyllistä ja kannattavaa. Syksy sujui lukion ja työkokemuksen tuomalla rutiinilla, nyt kun mukaan on tullut enemmän ammattiopintoja, uusia asioita oppii koko ajan lisää. Etäluennot ovat sujuva tapa opiskella, ja tallenteina niiden sovittaminen työvuoroihin käy kätevästi. Lähiviikot Kuopiossa tuovat vaihtelua ja antavat mahdollisuuden päästä kiinni käytännön tekemiseen.

Sanja onkin selvinnyt ensimmäisestä opiskeluvuodestaan hyvin. Tiukka etenemistahti ottaa välillä voimille, mutta kun asia kiinnostaa, uusia voimavaroja ja motivaatiota löytyy kuin itsestään.

Tasapaino löytyy päättäväisyydestä ja päivätorkuista

Sanja suosittelee bioanalyytikon satelliittikoulutusta kaikille, jotka haluavat kasvattaa osaamistaan laboratorioalalla. Työn ohessa opiskelu mietityttää varmasti monia, mutta näiden asioiden yhdistäminen on Sanjan mielestä ennen kaikkea päättämisestä kiinni. Ja kun kaikki päivät eivät täyty opinnoista, pystyy työn ja opiskelun välillä tasapainottelemaan sujuvasti.

Toki opiskelu sen verran harrastuksestakin käy, että harvinaiset vapaa-ajan hetkensä Sanja käyttää mielellään mahdollisimman täydelliseen mitään tekemättömyyteen. Päiväunet ovat siihen paras keino, ja ne on aktiivinen ja pirteä bioanalyytikko-opiskelija varmasti ansainnut.

Satelliittikoulutuksesta bioanalyytikoksi voit lukea lisää täältä:
https://www.islab.fi/bionalyytikkojen-satelliittikoulutus-tarttuu-tyovoimapulaan-kaksin-kasin/