ISLABin uuden strategian 2026–2029 valmistelu on käynnistynyt, mutta tämän vuoden loppuun saakka toteutamme vielä voimassa olevaa strategiaa. Strategia ohjaa koko organisaation toimintaa – myös henkilöstön kehittämistä. Strategia määrittelee organisaation prioriteetit.
ISLABin voimassa olevan strategian mukaan ISLAB on houkutteleva ja hyvinvoiva osaajayhteisö. Tällainen työyhteisö luodaan strategiamme mukaan
- innostavan työilmapiirin ja -kulttuurin,
- aktiivisen ja osallistavan muutosjohtamisen,
- jatkuvan parantamisen sekä
- tarkoituksenmukaisen henkilöstöresursoinnin kautta.
Kuulostaa hyvältä! Kukapa meistä ei haluaisi hyvää työilmapiiriä, toiminnan kehittämistä, onnistuneita muutoksia ja riittävää ja osaavaa työyhteisöä ympärilleen?
Strategian tavoitetila on kaunis ja niin sen pitääkin olla. Tavoitteiden nimittäin tulee olla sellaisia, että niiden eteen halutaan aidosti tehdä töitä. Strategia ei saa koskaan olla pelkkää sanahelinää, vaan strategia edellyttää aktiivista toimintaa. Tavoitteet eivät toki täyty yhdessä yössä, vaan strategiakausi on jatkuvan parantamisen matka kohti yhteistä päämäärää. Strategian toteuttaminen vaatii kärsivällisyyttä.
Henkilöstön kehittämistä kymmenillä keinoilla
ISLABin henkilöstöä koskevia strategisia tavoitteita on konkretisoitu strategia-asiakirjassa sekä henkilöstön kehittämissuunnitelmassa. Kuluvalla strategiakaudella toteutettuja ja osin edelleen jatkuvia henkilöstön kehittämiseen tähtääviä saavutuksia ovat mm:
- henkilöstön palkitsemisen kehittäminen
- henkilöstöresurssien johtamisen yhdenmukaistaminen tavoitteena työkuorman tasaaminen ja toimintalähtöisyyden edistäminen
- työyhteisöjen kehittäminen työhyvinvointisuunnitelmien kautta
- esihenkilöiden johtamisosaamisen kehittäminen
- perehdytyksen kehittäminen
Vuoden 2025 uusia henkilöstön kehittämistoimia ovat:
- mentorointimallin käyttöönotto ja mentorointikoulutus
- urapolkujemme tunnistaminen ja kehittäminen
- työelämätaitojen ja muutos- ja kehittämisvalmiuden edistäminen organisaatio-, työyhteisö- ja yksilötasolla mm. koulutuksen, yhteistoiminnan sekä aloitteiden ja onnistumisten jakamisen kautta
- toimintalähtöisen henkilöstömitoituksen toteuttaminen ja henkilöstöresurssien käytön yhdenmukaistaminen
Mutkainen matka oikeaan suuntaan
ISLABissa on jouduttu tekemään paljon muutoksia vuoden sisällä. Osa muutoksista on vaikuttanut henkilöstöön enemmän, osa vähemmän. Muutokset ovat omassa työyhteisössäsi voineet koskettaa työntekopaikkoja, työaikoja, työmenetelmiä, henkilöstömäärää, liikkumista tai työn organisointia uudella tavalla. Omalle kohdalle sattuvat muutokset tuntuvat usein merkittäviltä. Myös pieni, mutta itselle olennainen muutos, voi haastaa jaksamista ja motivaatiota. Muutoksen syy saatetaan ymmärtää, mutta silti muutos voi tuntua ikävältä.
Muutokset ja epävarmuus kiistämättä haastavat henkilöstön hyvinvointia. Vaikka ISLABissa on organisaatio- ja työyhteisötasolla tehty henkilöstön kehittämisen eteen kovasti töitä ja vaikka henkilöstöetuudet on priorisoitu säästötoimenpiteiden ulkopuolelle, ei henkilöstön hyvinvointi isossa kuvassa ole kehittynyt suotuisalla tavalla. Henkilöstöä koskevien tavoitteiden onnistumista seurataan ISLABissa henkilöstön suositteluindeksin (eNPS), sairauspoissaolojen määrän, henkilöstökyselyjen tulosten, rekrytoinnin onnistumisasteen sekä kouluttautumismäärien kautta. Seurantamittareiden perusteella suuntamme on oikea, mutta vauhti hidas.
Muutostiekin on välillä hidas, liejuinen ja kuoppainen kuten Marin mökkitie.
Emme kuitenkaan luovuta, vaan etenemme suunnitelmallisesti henkilöstöä koskevien tavoitteiden toimeenpanossa. Tavoitteenamme on edelleen olla houkutteleva ja hyvinvoiva osaajayhteisö! Tavoitteena on, että muutoksista huolimatta yhä useampi ISLABilainen voi olla tyytyväinen työyhteisöönsä ja työhönsä.
Työhyvinvointia ja tyytyväisyyttä luodaan yhdessä. Ne rakentuvat organisaation toimintatapojen, työtehtävien ja työympäristön, johtamisen, sekä työyhteisön ja yksilön toiminnan ja asenteiden yhteispelinä. Kaikkeen emme voi yksilönä, esihenkilönä, johtajana, työyhteisönä tai edes organisaationa vaikuttaa. Käytetään voimavaramme niihin asioihin, joihin meillä on vaikutusvaltaa – kukin omalla tavallamme, omassa roolissamme.
Jokainen meistä voi ainakin tehdä töitä oman ja lähityöyhteisön hyvinvoinnin eteen. Rohkaisen Sinua siihen!
Mari Ojalammi, vs henkilöstöjohtaja
ISLAB