ISLABissa KYS Puijon sairaalan laboratoriossa tutkimushoitajana työskentelevä Satu Miettinen huolehtii muun muassa tutkimushankkeiden käytännön suunnittelusta laboratoriopalveluiden osalta sekä tutkimuskohtaisten näytteenotto- käsittely- ja lähetysohjeiden tuottamisesta ja tutkimushankkeisiin liittyvistä hallinnollisista tehtävistä. Tässä kirjoituksessa Satu kertoo, kuinka ISLAB osallistuu terveydenhuollon tieteelliseen tutkimukseen ja potilaiden hoidon kehittämiseen.
”Tieteellisen tutkimuksen avulla kehitetään uusia tapoja sairauden tai sen oireen hoitoon.”
Kliiniset lääketutkimukset ovat avainasemassa siinä vaiheessa, kun uusien lääkkeiden tehoa ja vaikutusta selvitetään. ISLAB tarjoaa terveydenhuollon tieteellisille ja kliinisille tutkimushankkeille usein tarpeellisia näytteenotto- ja laboratorioanalyysipalveluita.
ISLABissa tutkimushankkeen laboratorio-osuuden suunnittelu alkaa yhteydenotolla tutkijan, tutkimushoitajan tai lääkefirman edustajan toimesta. Ensimmäisenä kartoitetaan laboratoriopalveluiden tarpeet, joille myös lasketaan kustannusarvio. Seuraavaksi tutkimushankkeelle laaditaan ISLAB-sopimus, jonka ISLAB ja tutkija allekirjoittavat.
Jokaiselle tutkimushankkeelle kirjoitetaan kliinisen lääketutkimuksen ja tieteellisen tutkimuksen edellyttämät, tarkoin suunnitellut ja yksityiskohtaiset näytteenotto-, käsittely-, ja lähetysohjeet. Niistä löytyy tarpeellinen tieto jokaiseen työvaiheeseen. Potilastietojärjestelmään tehtävään tutkimusnäytepyyntöön kirjataan tutkimuksen nimi, jonka avulla oikea tutkimusohje löytyy ISLABissa käytössä olevasta Therefore-ohjelmasta.
Valtaosa ISLABin tutkimushankkeista keskittyy KYSin Puijon sairaalaan, jossa onkin oma työpiste tutkimusnäytteiden käsittelyä varten. Tutkimusnäytteet näkyvät merkittävästi myös Puijon lähetystyöpisteessä, josta kliinisten lääketutkimusten näytepaketteja lähetetään eteenpäin lähes päivittäin. Koko ISLABin alueella toteutettavissa tutkimushankkeista huomioidaan tarkasti näytteiden lähetysohjeet ja niiden säilyvyys. Näytteiden ohjeen mukainen ottaminen, käsittely ja säilytys, näytteenottopaikasta riippumatta, auttavat varmistamaan laadukkaat ja vertailukelpoiset näytteet tutkimusten käyttöön.
Tieteellisen tutkimuksen avulla edistetään terveyttä ja kehitetään potilaiden hoitoa. On hienoa, että ISLAB voi olla mukana tässä tärkeässä työssä.