a- Pienennä tekstiä
100 % Palauta teksti normaalikokoon
A+ Suurenna tekstiä

Labquality Days on yksi Skandinavian suurimmista laboratoriolääketieteen laatuun ja terveysteknologiaan keskittyvistä kongresseista. Tämän vuoden tapahtumassa luentoja oli esimerkiksi mikrobiologian, kemian ja hematologian erikoisaloilta sekä työhyvinvoinnin, laadun ja kehittyvän laboratorion aihepiireistä. Laadukkaita luentoja ja mielenkiintoisia aiheita oli tarjolla kahdessa salissa yllin kyllin – kaikeksi onneksi luentoihin on mahdollista palata osallistujille jaettavien tallenteiden avulla.

Antti Lavikaisen Madot meillä ja maailmalla -esitys onnistui täyttämään luentosalin. Erityisesti mieleen jäi, että tietty maksamato voi toimia biologisena karsinogeeninä, ja että myös suomalaisissa särkikaloissa on Opisthorchiidae-heimon matoja, jotka voivat tarttua ihmiseen, mutta kuolevat kun kala kypsytetään. Mielenkiintoinen historiafakta oli suomalaisen lääketeollisuuden perustuminen lapamatolääkkeisiin: ensimmäinen suomalainen lääketehdas valmisti vain lapamatolääkkeitä.

Onni Niemelän luento päihteiden suurkulutuksen analytiikasta antoi lisätietoa seurantaan käytettävistä laboratoriotutkimuksista ja siitä, millaiseen seurantaan mikäkin analyysi sopii. Itse olen huomannut, että B-PEth (fosfatidyylietanoli)-tutkimus on lisääntynyt viime aikoina huomattavasti. B-PEth on alkoholin spesifinen aineenvaihduntatuote. Luennolla tutustuin puolestaan EtG/EtS-tutkimukseen, joka oli itselleni aivan uusi tuttavuus. EtG eli etyyliglukuronidi ja EtS eli etyylisulfaatti ovat todettavissa useita vuorokausia alkoholin poistuttua elimistöstä ja ne voidaan mitata monenlaisista näytemateriaaleista.

Anne Mäkikangas luennoi työhyvinvoinnin avaintekijöistä. Kotiin vietäväksi jäi erityisesti ajatus, että omaa työtä voi tuunata muuttamalla työn rajoja, muovaamalla työn vuorovaikutussuhteita ja vaihtamalla näkökulmaa.

Labquality Days -kongressiin kuuluu myös posterinäyttely, jossa esitellään esimerkiksi laboratoriolääketieteeseen liittyviä projekteja tai tutkimustuloksia. Paikalla on myös noin 60 eri lääketieteelliseen laboratorioon, tietoliikenteeseen ja terveysteknologiaan liittyvää toimijaa esittelemässä tuotteitaan ja palveluitaan.

Torstai-iltana, kongressipäivien välissä, on illallinen, joka tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden keskusteluihin ja verkostoitumiseen. Rento illanvietto hyvässä seurassa tasapainottaa kivasti luennoilla kuultua tiukkaa asiaa. Tämän lisäksi on aina mielenkiintoista vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia niin eri puolella Suomea työskentelevien kollegojen kuin vanhojen tuttujen kanssa.

Labquality Days-tapahtumaan pääsee osallistumaan vuoroperiaatteella ja on todella mukavaa, että työnantaja mahdollistaa osallistumisen oman alan koulutustapahtumaan. Koulutuspäiviltä oppii aina uutta ja saa uusia ideoita omaan työhön.