ISLABin alueen ulkopuolella vakituisesti asuvat

ISLABin laboratorioon tarvitaan aina paikallisen terveydenhuollon yksikön tekemä lähete/tutkimuspyyntö. ISLAB ei pysty käsittelemään maksusitoumuksia, eikä esim. Marevan-seurantakortti riitä lähetteeksi. Jos tarvitset palveluitamme esim. määräaikaisseurantaa varten kesälomasi aikana, ja kotikuntasi ei ole Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon tai Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueilla, sinun tulee pyytää lähete laboratoriotutkimuksiin sen paikkakunnan terveydenhuollon yksiköstä, jonka alueella tilapäisesti oleskelet (esim. mökkikuntasi). Myös vastaukset laboratoriotutkimuksista toimitetaan sinulle kyseisen pyynnön tehneen terveydenhuollon yksikön kautta.

Tervetuloa näytteenottoon!

Näytteenottoon tarvitaan aina lääkärin tai hoitajan etukäteen tekemä laboratoriotutkimuspyyntö. Pyyntö on voitu tehdä sähköisesti potilastietojärjestelmään, tai sinulle on annettu paperilähete otettavaksi mukaan näytteenottoon. Tutkimuksena voi olla verikoe, virtsakoe, virtsankeräys, sydänfilmi (EKG), spirometriatutkimus tai jokin rasituskoe. Tutkimuspyyntöihin, etukäteisvalmistautumiseen ja tutkimusten tuloksiin liittyvissä kysymyksissä ole aina yhteydessä omaan lääkäriisi tai hoitajaasi.

Älä tule näytteenottoon, jos sinulla on hengitystieinfektio. Vältä käyntiä myös silloin, jos sinulla on mitään hengitystieinfektion oireita. Ota tarvittaessa yhteyttä terveydenhuollon päivystysapuun tai omaan hoitoyksikköösi lisäohjeiden saamiseksi. Jos olet menossa tai olet juuri käynyt koronanäytteenotossa, odota negatiivinen vastaus kotona ennen kuin tulet näytteenottoon.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan H-siivessä ISLABilla on erillinen infektionäytteenotto, jossa voit käydä myös hengitystieinfektiota sairastavana. Lue täsä erillinen ohje.

Jos olet epävarma, voitko käydä covid 19 -epidemian aikana turvallisesti näytteenotossa, ota yhteyttä hoitoyksikköösi.

Varaa aika näytteenottoon ja saavu varatulle ajalle niissäkin näytteenottopisteissä, joissa ajanvaraus ei vielä ole pakollinen. Näin odotustilojen samanaikainen asiakasmäärä olisi mahdollisimman pieni ja turvavälit säilyisivät parantaen turvallisuutta näytteenotossa asioinnin aikana. Tämän takia olemme myös joutuneet muuttamaan enemmän näytteenottopisteitämme pelkästään ajanvarauksella toimiviksi. Ajanvarauksen pakollisuuden näet näytteenottopisteen tiedoista kotisivuiltamme kohdasta Näytteenottopisteet tai Ajanvaraus

Voit varata ajan näytteenottoon tai perua varatun ajan
- internetissä kotisivullamme: https://islab.ajanvaraus.fi/frontend/ tai
- soittamalla ajanvarausnumeroon 044-7178888, ma-pe klo 12-14 (ei arkipyhinä)

Nielunäytteitä hengitystieinfektion tutkimista varten emme ota epidemian aikana, ellei siitä ole sovittu paikallisesti hoitoyksikön kanssa. Tällöin hoitoyksikkö ohjaa potilaan nielunäytteenottoon.

Näytteenotossa sinua palvellaan vuoronumeron mukaisessa järjestyksessä, jos et ole varannut aikaa. Ota tällöin vuoronumero saapuessasi laboratorioon. Jos olet varannut ajan, olet saanut vuoronumeron ajanvarauksen vahvistuksen yhteydessä ja sinut kutsutaan näytteenottoon sillä numerolla 10 min sisällä varatusta ajasta. Näytteenotoissa on yleensä ruuhkaa arkisin klo 7-9 välisenä aikana. Etenkin sairaalalaboratorioissa kannattaa välttää saapumista näytteenottoon ilman ajanvarausta kyseisenä aikana, ellei tutkimus vaadi paastoa.

Näytteenottajamme noudattavat suojavarusteiden käytössä THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistuksia. Näytteenottotilojen siivouksesta huolehditaan paikallisen sairaalan tai terveyskeskuksen ohjeiden mukaisesti.