PK2/2024 Laboratoriotiedote: Hukkaputken käyttöönotto veriviljelynäytteenotossa 5.2.2024
05.02.2024
Veriviljelytutkimuksen (B -BaktVi) näytteenotossa otetaan käyttöön HUKKAPUTKI 5.2.2024 al-kaen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella. Hukkaputkea käytetään pelkästään tavallisiin veriviljelypulloihin otettaviin näytteisiin. Lastenpulloihin otettaviin näytteisiin hukkaputkea EI käytetä.
Tarkoituksena on ohjata veriviljelynäytteen ensimmäiset 3–4 ml verta hukkaputkeen ennen kuin aletaan täyttämään veriviljelypulloja. Tällä pyritään vähentämään kontaminanttilöydöksiä, jotka ovat peräisin näytteenottokohdan iholta.
Hukkaputkena käytetään ruskeakorkkista 4 ml BD Vacutainer (No Additive) REF 368500 -va-kuumiputkea. Ennen käyttöä hukkaputken korkki pyyhitään huolellisesti A12T Dilutus 80%:lla. A12T:llä kostutetaan myös hukkaputken korkin keskellä oleva kalvo, jonka läpi neula pistetään. A12T:n annetaan kuivua. Jos hukkaputken korkin keskellä olevaan kalvokuoppaan jää runsaasti A12T:tä, voi kuivumista nopeuttaa ravistamalla hukkaputkea voimakkaasti 1–2 kertaa siten, että korkki on itsestä poispäin. Hukkaputkeen otetaan verta 3–4 ml, minkä jälkeen hukka-putken voi heittää pois.
Muuten veriviljelynäytteenotossa toimitaan täsmälleen samoin kuin aiemminkin.
Veriviljelypullojen täyttöjärjestys merkitään jatkossakin pullojen kylkeen (1,2,3,4). Hukkaputkiko-keilun kesto ½ – 1 vuotta. Käytäntö laajenee koko ISLAB-alueelle, jos hukkaputken käyttöönotolla saadaan kontaminanttilöydöksiä merkittävästi vähennettyä.
Suomessa hukkaputkea ei ole toistaiseksi juuri käytetty veriviljelynäytteenotossa, mutta Ruotsin valtakunnalliseen veriviljelyohjeistukseen hukkaputki on lisätty viime vuonna: Provtagning för blododling – Vårdhandboken (vardhandboken.se).
Katso tiedote